Visie en missie 2023

Theatercollectief Amersfoort: Stichting De Belevenisfabriek
Een woord fabriek is afgeleid van het Latijnse fabrica 'werkplaats' en faber 'handwerksman, ambachtsman'. In De Belevenisfabriek werken kunstenaars en publiek samen aan een scène. Iedereen draagt bij aan het proces. Samen beleven we een unieke gebeurtenis. We accepteren dat we de uitkomst daarvan nog niet kennen.

Visie
Mensen zijn fundamenteel relationeel: we bestaan in relatie tot anderen. Zonder publiek, geen voorstelling. De relatie met ons publiek is daarom van levensbelang. Een relatie bouw je door samen herinneringen te maken, door samen te onderzoeken, leren en groeien. Zo leer je elkaar echt kennen en ga je elkaar begrijpen en waarderen. We accepteren dat niemand van ons de monopolie op de waarheid heeft en dat dit proces niet altijd pijnvrij is. We mogen deze pijn ontmoeten en laten zien want zo breiden we elkaars waarheid uit. En daar ontstaat begrip en nieuwe schoonheid. En wie weet... nieuwe relaties.

Missie
Onze voorstellingen brengen beweging in wat vastzit en bieden houvast wanneer alles in beweging is. We gaan met ons publiek in gesprek en zoeken samen naar inzicht, bezinning, besluitvorming, actie. Onze voorstellingen komen voort uit improvisatie, zijn voor een groot deel interactief en onze bezoekers bepalen gedeeltelijk het verloop en de uitkomst. We dagen je uit, zoals we onszelf uitdagen. Onze voorstellingen zijn prikkelend, provocerend, ontwapenend, ongemakkelijk, ontroerend. Ons werk gaat over die dingen in ons leven waar we 'eelt op onze ziel' van krijgen of juist kwijtraken en over de momenten waar verschillende ideeën of gevoelens elkaar schurend ontmoeten.

Eerste fase 2023-2024
We nemen de tijd om dit theatercollectief op te bouwen. We doen dit aan de hand van een 'de vloer op' achtige setting. Zowel in het repetitieproces als uitvoerend. In de periode september 2023 tot en met december 2024 werken we samen aan de collectiviteit en kwaliteit van het gezelschap. Met een vaste speelplaats willen we lokaal publiek boeien en binden. In deze periode stellen we onszelf als doel om 10 voorstellingen te bieden vanuit improvisatie.

Tweede fase 2025 en verder
In het najaar van 2024 evalueren we fase één. Dat kan uitmonden in het voortzetten en verdiepen van de eerste fase. Of een uitbreiding naar een grotere ambitie: als vast collectief in wisselende samenstelling aan meerdere producties te werken.

Oproep
Voor een goede afspiegeling van verschillende generaties, zoeken wij nog professionele spelers in de leeftijd van 20-30 jaar, woonachtig in Amersfoort. Ben jij of ken jij die persoon? Neem contact met ons op!
««